Acasa / Blog / Cât de liber se exprimă copilul tău?

Cât de liber se exprimă copilul tău?

Este nevoie de mai mult decât coloratul unui desen pentru ca o activitate să poată fi numită terapie prin artă. Procesul artistic terapeutic încurajează crearea de obiecte concrete, favorizând în acelaşi timp exprimarea şi înregistrarea vizuală a experienţelor de viaţă, a sentimentelor şi a propriilor gânduri. Este o abordare extrem de potrivită pentru a învăţa copilul să comunice prin intermediul expresiilor creative, să „vorbească fără cuvinte”.

terapia-prin-arta

Arta, în contextul unei relaţii terapeutice, este menită să ajute copilul nu doar în demersul său de autocunoaştere, ci şi în încercarea de a se implica în activităţi de creaţie încărcate de sens. “Arta spală sufletul de praful vieţii de zi cu zi.” (Pablo Picasso)

Copilul şi terapia prin artă: cum funcţionează?

În cea mai simplă definiţie a sa, expresia artistică este o formă de comunicare nonverbală. Ea oferă copiilor şansa de a „traduce” în creaţie artistică ceea ce poate fi greu de exprimat prin cuvinte (gânduri, senzaţii, emoţii,  percepţii). Terapia prin artă pune la îndemâna copiilor un mod simplu de a comunica, potrivit cu firea lor creativă şi artistică.

Beneficii alte terapiei prin artă pentru copii:

  • Creşterea încrederii în sine
  • Acceptarea propriei valori
  • Exprimarea gândurilor, emoţiilor, senzaţiilor
  • Îmbunătăţirea abilităţilor motorii, cognitive, creative, emoţionale, interpersonale

Terapia prin artă este o componentă valoroasă a oricărui program de intervenţie adaptat copiilor cu dificultăţi de învăţare, probleme comportamentale, ADHD, tulburări de conduită, tulburări din spectrul autist, dificultăţi emoţionale. Îmbunătăţeşte orientarea în spaţiu şi timp, coordonarea ochi-mână, dexteritatea; favorizează introspecţia, empatia, acceptarea provocărilor, explorarea şi gestionarea experienţelor de viaţă.

Vrei să dai şi tu şansa copilului tău de a se exprima mi liber, folosind mijloace artistice?

Contactează-ne şi află cum!

Check Also

Implicarea activă a comunității pentru cresterea nivelului de incluziune sociala si culturala continua

In 27 decembrie 2022, cu ocazia sărbătoririi Sfântului Ștefan, la Barite-San Ianas, in Serbia s-a ...