Acasa / Intervenție timpurie / Toţi copiii merită un start bun în viaţă

Toţi copiii merită un start bun în viaţă

Din totalul copiilor născuți în județul Timiș în intervalul 2009-2011, un procent de aproximativ 5% din copiii cu vârsta 0-3 ani sunt încadrați într-o categorie de grad de handicap, conform statisticilor Direcției Generale de Asistenţă Socială şi Protecția Copilului Timiș. În plus, conform Direcției Regionale de Statistică Timiș, în intervalul 2009-2011 există o medie de 80 de decese pe an la copiii în grupa de vârsta 0-4 ani.Pentru toți acești copii, includerea într-un program de intervenție timpurie ar putea însemna șansa lor la viață.

Proiectul, inițiat de Fundația de Abilitare ”Speranța”, este realizat în parteneriat cu Organizaţia Salvaţi Copiii- Filiala Timişoara, şi este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România – Componenta 4 Servicii sociale şi de bază (număr de referinţă RO2013_C4_30).

Scopul proiectului este prevenirea şi reducerea riscului de excluziune socială şi educaţională pentru copiii cu dizabilităţi sau cu risc de apariţie a unei dizabilităţi şi pentru familiile acestora, prin crearea unui serviciu complex de intervenţie timpurie la Timişoara.

Poster proiect Un bun inceput

La nivelul judeţului Timiş nu există servicii publice sau private specializate în intervenţia timpurie, multidisciplinară, unitară pentru copilul mic (0-4ani). Intervenţia în aceste cazuri este insuficientă, se bazează pe o abordare strict medicală şi se intervine în special în cazuri de criză. Lipsa unor servicii integrate pentru intervenţia timpurie face ca aceste cazuri să se agraveze în timp, sau ca perioada de abilitare/recuperare să se prelungească şi să consume multe resurse umane şi materiale.

Unul dintre rezultatele studiului realizat pe un eșantion de 30 de familii care frecventează serviciile Fundației de Abilitare ”Speranța” și care a avut ca scop identificarea percepţiei pe care părinţii o au cu privire la serviciile de intervenţie timpurie existente în judeţul Timiş, relevă faptul că peste jumătate dintre părinţii chestionaţi (62,5%) consideră că serviciile de intervenţie timpurie disponibile la nivelul județului Timiș pot fi îmbunătăţite.

Check Also

Investind în servicii sociale, investim în oameni – conferinta

Fundatia de Abilitare “Speranta” participa la Conferința Conferința internațională „Investind în servicii sociale, investim în ...