Acasa / Blog / Psihologul Diana Buta se alătură echipei Centrului de Intervenție Timpurie

Psihologul Diana Buta se alătură echipei Centrului de Intervenție Timpurie

Să lucrezi în domeniul social trebuie să simți o chemare- unii ne considera idealiști sau visători, alții ne admiră munca și mai este bineînțeles categoria celor în interesul cărora lucrăm, pentru care munca noastra este o nevoie urgentă. Cred ca la baza alegerii noastre de a merge pe acest drum stă nedreptatea pe care o simțim în jurul nostru, frica de necunoscut a altora sau lipsa de respect pentru cel pe care nu îl înțelegem. Noi credem într-o lume fără bariere, unde toți suntem egali, avem drepturi pe care le respectăm și credem în șansa fiecărui copil de a deveni adult independent, integrat în comunitate. Pentru a realiza acest lucru, este un proces continuu pe care noi, echipa de la Fundația de Abilitare Speranta îl abordăm încă de la primele luni de viata ale copilului cu dizabilitati pana cand ajunge sa își atingă potențialul de a trai liber.

Centru de Intervenție Timpurie este un serviciu social recunoscut care s-a dezvoltat în sânul unei organizații cu 30 de ani de experiență în incluziunea socială a copiilor cu dizabilitati. Aici, o echipa multidisciplinara de psihologi și kinetoterapeuti lucrează cu copiii și părinții acestora.

În fruntea echipei de specialisti, s-a alaturat un om special, pe care îl recomanda nu doar performanțele profesionale, ci modul în care își ghidează viața. Psihologul  Diana Buta s-a întors de curând din Belgia și s-a alaturat echipei noastre în calitate de coordonator al Centrului de Intervenție Timpurie și va fi aproape de părinții copiilor implicați în procesul terapeutic al organizației noastre. Diana va pune în practică cunoștințele acumulate de-a lungul timpului, aducand un plus valoare misiunii noastre comune de integrare socială.

 

Cine este omul Diana Buta, dincolo de profesie?

Am o pasiune în a căuta comori în oameni și în natură, îmi place să învăț despre noi culturi și limbi străine, și am o fire analitică, sunt un bun observator. Îmi place sa lucrez într-un mod organizat și să finalizez lucrurile de care mă ocup,  la urma urmei, timpul este prețios!

Ce te-a motivat să alegi o carieră în psihologie?

Curiozitatea de a descoperi și de a lucra cu omul la un alt nivel m-a determinat să studiez psihologia, în locul medicinei. După diverse alte studii și experiențe de lucru, am fost încurajată să pășesc spre împlinirea unui vis și anume lucrul cu persoane cu vulnerabilități psihice în centre de psihiatrie din zona flamandă a Belgiei.

Care a fost experiența ta profesională în Belgia și cu ce principii ai plecat de acolo?

În Belgia am lucrat ca psiholog în psihiatrie și consilier în sănătatea psihică, iar în ultimii trei ani am fost coach pentru trei echipe multidisciplinare. Am avut activități de coordonare a echipelor de specialiști în cadrul centrului psihiatric, aducând un punct de vedere integrativ în procesele decizionale și executive.

Accesul la informație, programe, cursuri de formare și conferințe în domeniul psihologiei mi-au hrănit curiozitatea, dorindu-mi mereu să învăț lucruri noi. Așa am descoperit că modelul bio-psiho-socio-spiritual se potrivește cu personalitatea mea și l-am abordat în întâlnirile cu clienții cu tulburări psihotice internați în psihiatrie sau cu statut de deținut care urmau o procedură de reintegrare în societate. Ultima metodă ce mi-a atras atenția a fost metoda de vizualizare cu ajutorul materialelor Duplo, interactivă și profundă, potrivită pentru copii și adulți.

Câteva dintre ideile preluate de la poporul flamand:

  • Un „nu” îl ai, un „da” îl poți avea.
  • Sărbătorește micile succese!
  • Nu-ți lua în furculiță mai mult decât poți înghiți!
  • E mai bine să te miști încet decât deloc.
  • Practică ceea ce predici.

Ca și coordonator de Centru de Intervenție Timpurie, care este viziunea ta legată de copiii cu dizabilități și familile lor?

Fiind cel mai vulnerabil copil, un copil cu dizabilități face adesea un apel pe viață către părinți pentru îngrijire. De aceea, din perspectiva mea, este important să construim punți între familie, furnizorii de îngrijire și copii. Facem acest lucru prin ședințele multidisciplinare unde împreună cu managerii de caz și terapeuții observăm și evaluăm fiecare copil pentru a alege cea mai eficientă metodă terapeutică de sprijin și recuperare; prin consilierea parentală, în care părinții vor avea oportunitatea să-și exprime nevoile cu privire la îngrijirea copilului lor și să căutăm împreună soluția cea mai potrivită unicității familiei; prin comunicarea directă și contactul regulat dintre terapeut, părinte și copil cu vulnerabilitate fizică/psihică; prin sprijin acordat educatorului/profesorului de la clasă în susținerea integrării copilului cu dizabilități în societate. 

Ce îmi place mie la lucrul în triadă (adică părinte – furnizori de îngrijire – copil cu dizabilități) este că accentul se pune pe părinte ca expert și pe consilier ca sursă de reflecție, îndemnare și încurajare, permițând părintelui să găsească propriile soluții la problemele actuale.

De ce este importantă Consilierea parentala?

Din experiența mea profesională, dar și din perspectiva recuperării psihice, familia nu este un factor perturbator, ci este o sursă de sprijin. Prin urmare, consilierea se focuseaza pe nevoile și obiectivele părinților în situația lor actuală cu privire la îngrijirea copilului lor cu vulnerabilități fizice și/sau psihice.

Fiecare are o altă experiență de viață, alte preocupări, alte nevoi și alte modalități de rezolvare a problemelor. Are o deosebită însemnătate să privim din perspectiva celeilalte persoane, pentru că felul în care părintele percepe, interpretează şi evaluează situația influenţează definirea problemei cu care acesta se confruntă.

Ce-ți propui să reușești în cadrul Fundației de Abilitare Speranța?

După părerea mea, este important să ne folosim talentele, să le fructificam și să le punem la dispoziția celor din jur. De aceea îmi doresc să aduc speranță și curaj în viețile familiilor copiilor din organizație prin cunoștințele dobândite și experiențele personale.

 

Centru de Intervenție Timpurie este un serviciu licentiat din 2017 in cadrul Fundatiei de Abilitare Speranta. Interventia este realizata de o echipa multidisciplinara care desfasoara activitati de: logopedie, ergoterapie, pregatire pentru scoala, interventie cognitiv-comportamentala, kinetoterapie, înot, masaj terapeutic, consiliere parentala.

Pentru mai multe detalii, ne puteti contacta pe adresa de mail: cit.speranta@gmail.com

Check Also

ABC-ul dascălului care contribuie la creșterea unei comunități incluzive

GHIDUL DASCĂLULUI DIN ÎNVĂȚĂMÂNTUL DE MASĂ  Acest ghid a fost realizat de Fundația de Abilitare ...