Rolul de părinte a fost întotdeauna unul solicitant de-a lungul istoriei. În societățile moderne caracterizate de un ritm rapid, rolul unui părinte se schimbă constant. Grijile de zi cu zi, factori de stres acut și eventuale probleme cronice, pot constitui o mare presiune asupra bunăstării și capacității părinților de a-și îndeplini rolurile cu succes și de a răspunde nevoilor copiilor lor. Echilibrul complex între serviciu, familie, obiectivele personale și profesionale, ar putea reprezenta o provocare semnificativă; totuși, cu îndrumarea adecvată, sprijinul și cultivarea atentă a abilităților și trăsăturilor dorite, părinții din zilele noastre nu ar trebui să se ferească de aspirația de a găsi împlinire în toate aspectele de viață importante menționate anterior.
La ce trebuie să fii atent când dorești să devii un părinte eficient?
Cum influențăm comportamentul copiilor noștri? În momentul în care o persoană intră să facă parte din lumea „sacră” a părinților, consideră că trebuie să se comporte într-un anumit mod, să fie foarte serioș, să poarte sarcina responsabilității, simte că trebuie să fie întotdeauna în concordanță cu emoțiile sale, trebuie să se comporte cu drag față de copiii săi, acceptându-i necondiționat, trebuie să-și lase deoparte nevoile egoiste și să se sacrifice pentru copiii săi. Deși aceste intenții sunt admirabile, ele îi fac pe părinți mai puțin eficienți în relația lor cu copiii lor. Un părinte eficient își poate permite să fie autentic, să fie o persoană cu sentimente pozitive și negative, iar copiii îi apreciază sinceritatea și autenticitatea.
Bunăstarea psihologică a părinților este crucială atunci când vine vorba de dezvoltarea socială și emoțională a copiilor și este un factor fundamental care definește calitatea relației părinte-copil. Chiar dacă aspectul de îngrijire a părinților este de cea mai mare importanță, cel mai adesea, este trecut cu vederea sau marginalizat pentru a prioritiza nevoile copiilor și / sau alte responsabilități familiale. Creșterea copilului este o sarcină dificilă și necesită o investiție mare de energie fizică și emoțională, care amplifică și mai mult semnificația îngrijirii de sine și a bunăstării personale. Experimentarea unor sentimente prelungite de oboseală, depresie și / sau stres, împiedică adesea părinții să își îndeplinească rolul cu eficiență. Cu toate acestea, atunci când părinții au grijă de sănătatea lor emoțională și fizică, adesea devin mai bine echipați pentru a face față factorilor de stres legați de creșterea copilului, susțin relații mai sănătoase între toți membrii familiei și încep să se bucure de viața de părinți în general.
Conectarea socială este o măsură a modului în care oamenii se reunesc și interacționează unii cu alții; se referă la interacțiunile cu copiii, partenerul de viață, frații, părinții, prietenii și comunitatea. Conectarea socială este importantă pentru bunăstarea adulților, întrucât interacțiunile tale sociale ajută la modelarea sentimentul de sine. Ca ființe umane, avem nevoie și vrem să fim aproape de ceilalți oameni. Această nevoie de conexiuni interpersonale este ceea ce ne determină să formăm relații, iar cercetările au arătat că a avea și a menține relații pozitive are un impact asupra sănătății și bunăstării noastre generale.Comunicarea este vitală pentru dezvoltarea copilului. Copiii trebuie să-și poată comunica nevoile, dar trebuie să învețe cum să asculte în comunicarea celorlalți și să învețe cum să fie ei înșiși ființe sociale. Un parenting eficient este strict legat de îmbunătățirea abilităților de comunicare și consolidare a relațiilor.
Vrei să devii și tu un părinte mai bun pentru copilul tău? Află mai multe despre parenting eficient AICI.