Acasa / Blog / De la deșeu la resursă: inovare socială și sustenabilitate de mediu

De la deșeu la resursă: inovare socială și sustenabilitate de mediu

Fundația de Abilitare Speranța va implementa, în anul 2024, proiectul “De la deșeu la resursă”, proiect finanțat de către ING România prin programul ”Adoptă un proiect” cu suma de 42.100 euro. „Adoptă un Proiect” este un program inițiat de ING Bank România în anul 2013 pentru a sprijini organizațiile non-profit și implicarea angajaților în cauze sociale.

Proiectul se desfășoară în cadrul școlilor din Timișoara și zona sa metropolitană, cu scopul de a educa elevii în privința importanței reciclării și de a promova practici de mediu și sociale responsabile în comunitatea școlară. Proiectul contribuie la educarea într-un mod atractiv a minim 700 de elevi și la creșterea gradului de conștientizare legat de două mari teme:
criza climatică și poluarea masivă din România. Fiecare școală, clasă și gospodărie poate să contribuie, prin dezvoltarea unei atitudini orientate spre reciclare, la reducerea poluării.
fragmentarea socială dintre cei cu dizabilități și cei fără dizabilități, dată de lipsa oportunităților de educație legat de dizabilitate și incluziune. Încă avem școli speciale pentru copiii cu dizabilități, accesul celor cu dizabilități în școlile de masă este limitat, profesori de sprijin nu sunt și, din păcate, această fragmentare are toate șansele să se perpetueze.

În timpul implementării proiectului, Fundația de Abilitare Speranța va organiza o serie de 25 de ateliere educative și inclusive pentru aprox. 25 copii /atelier, în minim 20 de școli, pe teme de incluziune socială și nediscriminare a celor cu dizabilități și colectare selectivă a deșeurilor menajere, reciclare creativă și economie circulară privind uleiul alimentar uzat și deșeurile textile. Participanții vor primi materialele necesare reciclării uleiului (transformarea lui în lumânări parfumate cu ajutorul unor ingrediente special create pentru aceasta prin tehnologia Oil2Wax) și textilelor (tipare de lucru) înainte de atelier, prin colaborare cu întreprinderile sociale OilRight și ONEshirt. Elevii sunt încurajați și să participe la un concurs de desene pe teme de incluziune și reciclare sau artă din materiale reciclabile, iar școlile câștigătoare vor fi premiate cu cărți și materiale didactice pe teme de mediu și incluziune socială.

Pe durata proiectului vor fi oferite și recipiente pentru colectarea selectivă a uleiului alimentar uzat și a textilelor, Fundația de Abilitare Speranța asigurând și preluarea regulată a deșeurilor colectate.

În cadrul proiectului, Fundația de Abilitare Speranța va colabora cu autorități locale, organizații de mediu și cu comunitatea locală, pentru a continua și extinde practicile de reciclare în afara școlilor și pe termen lung, așa că încurajează toți actorii interesați să să implice

Check Also

Percepția asupra persoanelor cu dizabilități

Încă ne izbim de prejudecăți și neînțelegeri în ceea ce privește participarea persoanelor cu dizabilități ...