Acasa / Blog / UnLoc pentru cultură: incluziune și diversitate

UnLoc pentru cultură: incluziune și diversitate

“UnLoc pentru cultură: incluziune și diversitate”, un proiect care vizează creșterea calității vieții adulților cu dizabilități

Fundația de Abilitare Speranța lansează proiectul “UnLoc pentru cultură: incluziune și diversitate” prin care va facilita participarea activă la viața culturală, artistică și educativă a minim 25 de persoane adulte cu diferite dizabilități (fizice, senzoriale, intelectuale, psiho-sociale) asigurându-le accesul egal în comunitate. Proiectul are un buget de 144.525 lei și este finanțat de către Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități prin apelul de proiecte ONG 2023.

Obiectivul acestui proiect este creșterea calității vieții persoanelor adulte cu dizabilități cu trecut instituțional sau în risc de (re)instituționalizare, prin crearea de oportunități de participare la viața culturală a comunității, creșterea capacității și împuternicirea lor de a se exprima în spațiul public și prin conștientizarea și implicarea comunității locale în asigurarea participării lor în comunitate ca cetățeni activi, care-și exercită pe deplin drepturile.

În cadrul proiectului Fundația de Abilitare Speranța va organiza 2 ateliere de formare prin care persoanele cu dizabilități vor învăța să se exprime în spațiul public online și offline. În cadrul atelierul de educație fotografică, participanții vor învăța tehnicile de bază în fotografie, dezvoltarea creativității vizuale și exprimarea personală prin imagini. Cel de-al doilea atelier vizează gestionarea conturilor de social media și prezența lor online.

O altă activitate are ca scop implicarea a minim 100 de copii și tineri în ateliere educaționale despre importanța protejării mediului înconjurător și dezvoltarea unei comunități sustenabile. Atelierul de educație Comunități incluzive și sustenabile: grijă față de semeni și mediul înconjurător va fi susținut de către persoane cu dizabilități, beneficiare ale proiectului, împreună cu membrii echipei.

Ultimele 2 activități ale proiectului vor fi un vernisaj de fotografie și lansarea unui film-mărturie despre viața persoanelor cu dizabilități.

Expoziția fotografică Perspective ne/văzute: dincolo de eticheta dizabilității are ca scop aducerea în prim-plan experiențele, talentele și emoțiile persoanelor cu dizabilități prin intermediul fotografiei contribuind astfel la schimbarea percepțiilor și etichetelor negative asociate acestora.

Proiectul se va încheia prin lansarea unui film-mărturie Perspective ne/văzute: dincolo de barierele excluziunii care va prezenta poveștile și experiențele de viață ale persoanelor cu dizbilități, cu accent pe depăsirea barierelor și evidențierea persectivelor unice și valoroase ale acestora.

Implimentarea proiectului implică colaboratori din domenii diverse, alături de care Fundația de Abilitare Speranța dezvoltă bune practici de incluziune. Impactul proiectului este o comunitate diversă, în care cei cu dizabilități sunt prezenți și vizibili și își exercită drepturile.

Check Also

Percepția asupra persoanelor cu dizabilități

Încă ne izbim de prejudecăți și neînțelegeri în ceea ce privește participarea persoanelor cu dizabilități ...