Acasa / Blog / EFFICIENT PARENTING – acest mare secret al parintilor de succes

EFFICIENT PARENTING – acest mare secret al parintilor de succes

Rolul de părinte este adesea descris ca o etapă monumentală în viața adultă a unei persoane. Marea majoritate a populației adulte se îmbarcă la un moment dat în viața sa în această aventură. Și, deși aceasta este o experiență extraordinară, noii părinți trebuie să țină cont de faptul că un copil poate modifica și modela în mod semnificativ peisajul vieții lor.

A deveni părinte nu este ceva ce poate fi luat cu ușurință, și merge mână în mână cu un sentiment de responsabilitate și datorie. Chiar dacă majoritatea oamenilor își asumă rolul de părinți în mod intuitiv, încorporându-și instinctele de supraviețuire și înclinația înnăscută pentru îngrijire, parentingul necesită un set complex de abilități; în lipsa acestora sau a unui sprijin adecvat, viața de părinte poate deveni extrem de stresantă.

Dar care este secretul părinților de succes?

Părintele și copilul împărtășesc o legătură emoțională unică, pe termen lung și de neînlocuit; calitatea acestei legături depinde în mare măsură de calitatea atașamentului pe care ambii îl vor dezvolta odată cu vârsta, încă din primele etape ale vieții unui copil. Părinții au fost descriși ca „paznici” ai bunăstării copiilor, aceasta incluzând atât sănătatea fizică cât și comportamentele sociale, deoarece prin ceea ce fac, prin îndrumarea lor și exemplele pe care le dau copiii lor, oferă modele primare de comportament.

Calitatea relației părinte-copii are un impact imens asupra dezvoltării lor. Dovezile științifice din studiile comportamentale, sociale, experimentale și educaționale arată că practicile parentale au o influență majoră asupra dezvoltării copiilor. Atmosfera calduroasă, nutritivă din punct de vedere afectiv, creează mediul optim în care copiii și tinerii să poată înflori și atinge potențialul maxim. Cu atenție și sprijin corespunzător din partea părinților, abilitățile importante pentru bunăstarea și dezvoltarea actuală și viitoare a copiilor pot fi îmbunătățite și dezvoltate; sunt esențiale abilitățile de autoreglare, interacțiunea cu ceilalți și abilitățile de comunicare. Copiii care cresc în astfel de medii de susținere, non-toxice, au mai puține șanse să dezvolte comportamente antisociale. În plus, se pare că un parenting eficient permite și susține copiii să dezvolte o mare varietate de abilități și abilități, inclusiv performanțe academice îmbunătățite, dezvoltare cognitivă, abilități sociale, limbaj, reglare emoțională, rezistență emoțională și capacitatea lor de a face față adversității, autodisciplinei, motivație intrinsecă, sănătate mentală și fizică și se angajează rar în comportamente riscante.

Vrei să devii și tu un părinte mai bun pentru copilul tău? Află mai multe despre parenting eficient AICI.

Check Also

Poveste terapeutica: Oliver și Lumânarea magică

Oliver și Lumânarea magică Povestea unei lumânări care învață copilul să își găsească propria strălucire ...