Institutul Cultural Român din Viena a găzdui marţi seara un eveniment dedicat dezintituţionalizării: Spune-mi Eli&UnLoc.DeÎncredere – discuție despre realitatea din instituțiile rezidențiale de stat din România și nevoia de a o schimba.
Eli Moldovan a citit din cartea inspirată din viaţa ei, realizată de artistul Dan Ungureanu, o carte încărcată cu emoţii greu de exprimat şi totuşi desenate cu o sensibiltate aparte.
Încă de la primele rânduri din “Spune-mi Eli” imaginile atârnă greu pe hârtie, o tristeţe continuă şi o luptă care nu se termină niciodată. Da, asta este amprenta pe care o poartă orice tânăr care ajunge într-un centru, fără voia lui, fără să înveţe ce este libertea şi alegerea.
Eli este o luptătoare care, alături de Roxana Damaschin-Ţecu, a reuşit să adune în jurul ei prieteni mulţi. Asta s-a întâmplat şi la Viena, unde zeci de oameni au rămas blocaţi printre rânduri, agăţaţi de imaginile creionate de Dan Ungureanu. Cuvintele rostite de Eli le vom auzi mereu repetându-se în minte. Felul în care Dan citea, iar Eli împreună cu noi ascultam din nou această poveste, era la fel de dureros ca prima oară.
“Le spunem tot! Bătaie, dușuri cu furtunul, sedat, mâncare…tot! ” “Asta plănuiau să spună Eli și un grup de orfani autorităților din București când s-au decis să fugă din orfelinatul lor pentru a face cunoscute ororile la care erau supuși zilnic. Planul lor eșuează însă, și devine o altă porție a suferinței aparent nesfârșite a celor care cresc orfani. Această carte puternică est bazată pe o poveste reală și urmărește viața lui Eli Moldovan, care, cu ajutorul unui voluntar, a reușit să rupă cercul fricii și adversităților. Dan Ungureanu dă o voce miilor de destine, dar în primul rând adevăratei Eli Moldovan. Ea este acum activist și auto-reprezentant în cadrul Asociației “Ceva de Spus”, care sprijină închiderea instituțiilor similare închisorilor din România în favoarea unor alternative precum locuințele protejate, care permit orfanilor să crească fără traume.” (International Youth Library, 2018, despre Spunemi Eli)
De la Eli am ajuns la mesajul Uniunii Europene care cere dărâmarea acestor ziduri prin care drumul spre o viaţă indepentă este blocat de abuzuri şi suferinţe greu de reparat. Am găsit la Viena braţe deschise care au înţeles exact demersul nostru şi am primit sprijinul necesar pentru a putea merge mai departe atât în România cât şi dincolo de graniţă. Roxana a reuşit împreună cu Eli să transforme un vis în realitate. Îşi urmează drumul spre un ideal, o realitate de vis în toţi tinerii trăiesc în comunitate şi primesc sprijinul pentru o viaţă independentă, la care avem cu toţii dreptul. Sunt sprijinite în acest demers curajos de Open Society Foundation (OSF), primul finanțator al UnLoc, prima organizație donatoare care și-a asumat riscul de a investi încă de la început în misiunea UnLoc. Raluca Bunea, director de program la OSF, a fost alături de noi la eveniment, inspirându-i pe cei din sală cu viziunea ei despre o lume în care vom considera instituționalizarea ca inacceptabilă. Mulțumim, Raluca!
Spune-mi Eli este prima nuvelă grafică din România care îndrăznește să abordeze acest subiec tdur – al abandonului, izolarii, abuzurilor și consecințelor acestora.
Lansată în octombrie 2017, cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național, nuvela a fost inclusă în catalogul White Ravens 2018 și prezentată la Târgul de carte de la Frankfurt și la Târgul de Carte pentru Copii de la Bologna. Recunoașterea sa ca exemplu de bună practică și la conferința Zero Project din Viena a dus la reacții excepționale în regiune. În ideea de a îi amplifica impactul, am organizat acest eveniment de conștientizare la Viena, înparteneriat cu Institutul Cultural Român și cu sprijinul Consulatului Onorific al României în Landul Styria. Mulțumim dnei Alexandra Pănican de la ICR pentru buna găzduire și D-lui Consul Andreas Bardeau, pentru încrederea în noi și prezența la eveniment. Claudia Bardeau, Erika Weisz, Denis Buta – voluntarii noștri dragi, competenți, harnici și inimoși – vă mulțumim și apreciem foarte tare. Iar fără Dan Ungureanu, nici cartea, nici întâlnirea din Viena nu ar fi fost posibile!