Acasa / UnLoc / UnLoc: servicii de locuire în comunitate și sprijin individualizat

UnLoc: servicii de locuire în comunitate și sprijin individualizat

Încă mai sunt 18.000 de persoane adulte instituționalizate în România, la mai bine de 10 ani de când ne-am asumat un drum clar spre dezinstituționalizare, prin ratificarea Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități. Prin articolul 19, aceasta recunoaşte dreptul egal al tuturor persoanelor cu dizabilităţi de a trăi independent şi de a fi integrate în comunitate, cu libertatea de a alege şi de a deţine controlul asupra vieţii proprii. 

Totuși, serviciile de calitate în comunitate sunt o excepție și alternativele la instituție sunt, încă, rare. Întrucât instituțiile nu pot fi transformate în spații care să ofere condițiile de trai umane (indiferent de numărul de rezidenți, absența controlului asupra propriei vieți face ca o instituție să fie o instituție), este nevoie de alternative de locuire și incluziune în comunitate. 
Fundația de Abilitare Speranța, cu experiență de 26 de ani în domeniul dizablității, a luat decizia strategică de a lansa la Timișoara, în parteneriat cu Asociația Ceva de Spus, un serviciu de locuire în comunitate replicabil la nivel național – UnLoc
UnLoc furnizează servicii de locuire în comunitate și sprijin individualizat persoanelor adulte cu dizabilități cu trecut instituțional. În același timp, pentru a promova locuirea în comunitate ca un drept fundamental, își documentează modul de replicare a serviciului, încurajând alte organizații să ia inițiative în acest domeniu, și implică, ca mentori și voluntari, membri ai comunității.

Check Also

Incluziune sustenabilă: o comunitate mai bună pentru toți

Fundația de Abilitare Speranța va implementa, în anul 2024, proiectul “Incluziune sustenabiă: o comunitate mai ...