Acasa / Blog / Terapii: MELOTERAPIE

Terapii: MELOTERAPIE

„Fiecare suntem simfonii în curs de creaţie. Ascultă-ţi sufletul si dansează pe melodia pe care doreşte sa cânte!” – Deborah Blythe

Terapia prin muzica este cea mai armonioasa terapie care se desfasoara in cadrul Fundatiei de Abilitare Speranta. Zilnic, micutii care ne trec pragul invata sa isi infrunte problemele cu ajutorul sunetelor muzicale.

Terapia prin muzica vine in sprijinul copiilor care prezinta intarzieri in dezvoltarea cognitiva, motrica, emotionala sau de limbaj. Sesiunile terapeutice se defasoara in functie de capacitatea copilului de a raspunde stimulilor sonori si era in regim individual, avand loc intre terapeut si un copil, intre o jumatate de ora si o ora.

Terapeutii folosesc instrumente muzicale melodice cum ar fi pianul, chitara, xilofon, dar si instrumente ritmice:  tobe pentru copii, tamburina, shakere, rainstick, maracas, castaniete, clopotei, in functie de nevoia copilului de interactiune, dezvoltare si exprimare.

Terapia prin muzica se recomanda si in situatiile in care exista un dezechilibru emotional; ea creaza si dezvolta relatii, poate ajuta oamenii indiferent de varsta sau abilitati, fiind o metoda unica de comunicare creativa ce dezvolta individul social, emotional sau cognitiv.

Copiii cu sindrom Down, autism, deficiente mintale, senzoriale, de auz sau de vorbire au descoperit o noua forma de socializare si integrare prin cantatul la un instrument muzical. Totodata ei si-au imbunatatit motricitatea fina, mobilitatea bratelor si dexteritatea degetelor cu ajutorul tobelor si al pianului, si-au dezvoltat atentia, rabdarea si ascultarea sunetelor in timp ce cantau la instrumente muzicale impreuna cu terapeutul, si-au imbunatatit vocalizarea, articularea silabelor si a cuvintelor prin cantec, dar si a echilibrului si a motricitatii grosiere prin dansul pe ritmul muzicii.

Rezultatele terapiei prin muzica din cadrul Fundatiei de Abilitare Speranta au fost prezentate in cadrul conferintelor nationale si internationale care au avut loc in cele mai importante orase din tara, dar si in cadrul atelierelor de terapie prin muzica dedicate copiilor cu dizabilitati, organizate cu diferite ocazii: „Ziua internationala a Tineretului”, „Ziua internationala a terapiei prin muzica”, „Concert de muzica clasica pt copiii cu dizabilitati”.

Check Also

Implicarea activă a comunității pentru cresterea nivelului de incluziune sociala si culturala continua

In 27 decembrie 2022, cu ocazia sărbătoririi Sfântului Ștefan, la Barite-San Ianas, in Serbia s-a ...