Acasa / Blog / Ghid de observaţie a copilului mic

Ghid de observaţie a copilului mic

Pentru fiecare părinte este important să știe dacă copilul lui se dezvoltă normal, ce trebuie să facă dacă sunt dificultăți și mai ales care sunt semnele de îngrijorare care să-l îndrume pe părinte pentru a consulta un specialist. Acest ghid se adresează părinților și se dorește a fi un instrument cu ajutorul căruia părintele învață să-și observe copilul, pentru a depista cât mai timpuriu posibil eventualele abateri în dezvoltare și pentru a consulta un  specialist în cel mai scurt timp posibil.

Nimeni nu poate cunoaşte mai bine un copil decât părinții lui, în special mama sa, care îl observă zilnic cum se mișcă, cum se joacă, cum râde, cum mănâncă etc. Acest ghid ajută părintele să surprindă cele mai multe aspecte ale unei dezvoltări adecvate vârstei pentru principalele tipuri de achiziții, precum și semnale de alarmă, pentru care vă sugerăm să consultați un specialist. Informațiile primite de la părinți sunt foarte importante pentru specialist pentru cunoașterea timpurie a întârzierilor în dezvoltare.

Acest material nu este un test de evaluare al dezvoltării copilului, ci ofertă câteva repere pe care vă sugerăm să le folosiți în observarea copilul dumneavoastră. Fiecare copil are ritmul lui de dezvoltare. Unele achiziții se realizează mai repede în cazul unor copii, altele puțin mai târziu (etapa de vârstă următoare). Dar atunci când există decalaje între indicatorii din ghid și ceea ce poate face copilul, fără a intra în panică, vă sugerăm să consultați un specialist pentru a vă convinge că dezvoltarea copilului dumneavoastră se realizează în limite normale. A merge la un specialist pentru un control asupra stării de dezvoltare nu este un lucru rău, ci poate sa vă aducă liniștea și echilibrul de care aveți nevoie. În același timp, un specialist vă poate da sfaturi pentru stimularea dezvoltării, în funcţie de posibilitățile copilului.

De asemenea, acest ghid constituie și un punct de plecare pentru dumneavoastră în interacțiunea cu copilul, pentru stimularea corespunzătoare vârstei.

Acest material a fost elaborat în cadrul proiectului Un bun început, implementat de Fundația de Abilitare ”Speranța” din Timișoara, în parteneriat cu Organizația Salvați Copiii, Filiala Timișoara și este finanțat prin Granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România.

CITEŞTE GHIDUL

Check Also

Percepția asupra persoanelor cu dizabilități

Încă ne izbim de prejudecăți și neînțelegeri în ceea ce privește participarea persoanelor cu dizabilități ...