Terapie prin muzica – “Muzica este o lege morală. Ea dă suflet universului, aripi gândirii, avânt închipuirii, farmec tinereții, viață și veselie tuturor lucrurilor. Ea este esența ordinii, înălțând sufletul către tot ce este bun, drept și frumos .” (Platon)
Oportunitatea diversificării terapiilor oferite în mod gratuit de către Fundația de Abilitare “Speranța” a apărut la inițiativa voluntarei Monica Rotaru, aflată în supervizare la Organizația Music as Therapy International din Marea Britanie. Prin sprijinirea finanțării de către Fundația pentru Comunitate prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor, Fundația de Abilitare “Speranța” este singura organizație din Timișoara care derulează programe de terapie pentru copiii mici prin intermediul muzicii. Astfel, după 2 luni de la începerea proiectului, 20 de copii cu afecțiuni care necesită intervenție de specialitate, beneficiază de programe de intervenție personalizate de terapie prin muzică.
Beneficiile muzicoterapiei au stat la baza promovării acestei terapii și au constat în dezvoltarea auzului, atenției, motricității, coordonării și creativității.
Aceste rezultate ne încurajează să promovăm terapia prin muzică la nivelul județului Timiș și prin implicarea a trei grădinițe și a cel puțin 50 de copii. Aceștia vor cânta și se vor bucura de instrumentele muzicale oferite celor trei grădinițe de către Fundația de Abilitare “Speranța”.
Ce este terapia prin muzică?
Ca formă de terapie, muzicoterapia utilizează sunetul și muzica, sub toate formele sale, în vederea promovării, menținerii și restaurării sănătății mentale, fizice și emoționale.
Terapia prin muzică, la fel ca alte tipuri de terapie, constituie un remediu în afecțiuni psihice, cognitive, emoționale și motrice. În terapia prin muzică sunetele, ritmul și efortul necesar pentru a le produce devin instrumente cu ajutorul cărora se dezvoltă abilitățile psihomotrice, comunicarea, limbajul, atenția, memoria, rezolvarea de probleme, controlul impulsurilor, conștiința de sine, stima de sine, expersia și creativitatea.
Ca instrument de dezvoltare personală, muzica contribuie la creșterea capacităților cognitive, psihomotorii și socioafective.